Aankomende Activiteiten en Projecten van Petra Downs
Kunstsalon: Ik Ben Nu Hier (22 t/m 30 juni 2024)
PETRA DOWNS MONOTYPES | ETSEN | PRINTS
NICOLETTE PETERS SCHILDERIJEN | FOTO’S | OBJECTEN
PETRA DOWNS
Petra kwam oorspronkelijk uit de
academische wereld en bracht haar
carrière door als docent. In een latere fase
van haar leven ontdekte ze haar liefde voor
grafische kunst (via kunstacademie
Arendonk in België).
INSPIRATIE
In Petra’s werk vind je invloeden terug uit alle
continenten van de wereld. De politieke en
maatschappelijke ontwikkelingen van onze tijd
zijn een bron van inspiratie. En thema’s die
zich uitstrekken van de menselijke geest tot
aan dat wat ons vooruit helpt. Het verbindt zich
met de ziel, met het hart en brengt energie in
beweging.
VERHAAL/BEELDTAAL
Geen versieringen, geen glitters, geen
glamour, maar wel altijd kleurrijk. Het is puur,
nuchter en authentiek, net zoals zij haar zelf
presenteert. Ze is gedreven en heeft een
verhaal dat het waard is om te worden verteld.
“Door middel van mijn kunst probeer ik je te
ontroeren, te verwonderen en je hart sneller te
laten kloppen! Om je te verbinden met het
werk. Om je er nooit mee te vervelen. En om
je er keer op keer naar terug te laten keren.”
NICOLETTE PETERS
Voor Nicolette is kunst een manier van
leven geworden. Het creatieve proces helpt
haar dicht bij haar zelf te blijven en thema’s
rond vrouwelijkheid en energetische
gevoeligheid voor het voetlicht te brengen.
VERHAAL/BEELDTAAL
Kenmerkend voor haar autobiografisch
schilderwerk is de fotografisch realistische stijl
in monochroom palet. “Ik schilder om mij – en
delen van mij die vergeten waren – een vorm
van bestaansrecht te geven, om mijzelf een
plek te geven in het leven en de kunst.”
Dit verhaal laat zich ook uitdrukken in de
beeldhouwkunst. Gedragen door antieke
meubelstukken en accessoires, wordt het werk
gesteund en geborgen door de vrouwen die
haar voorgingen. Nicolette wil deze
vrouwverhalen, die van moeder op dochter
zijn doorgegeven, in de wereld zetten, omdat
zij de laatste in haar vrouwenlijn is.
FOTO’S EN VERHALEN
Verhalen over het vormgeven van haar leven
zijn in deze expositie samengebracht met
foto’s van alledaagse, ogenschijnlijk
nietszeggende dingen die haar verwonderen.
De Zijderoute naar Waalwijk
Leerlingen van groep 7 en 8 uit Zanddonk krijgen hoog bezoek van de wethouder van Cultuur , Sport en Welzijn uit Malatya, Oost Turkije.
Want, op 31 januari startte het Community Art project genaamd “De Zijderoute naar Waalwijk’ op basisschool Van der Heijden voor de groepen 7 en 8.
In de ochtend werd de wethouder uit Malatya , Fikret Vurucu, ontvangen op school door Linda van Beek , schooldirecteur en kwam onze eigen wethouder van Onderwijs Dilek Odabasi ook langs in het klaslokaal.
Lezing Arslantepe
Vervolgens kregen de leerlingen een lezing en een film te zien over deze bijzondere regio in Oost Turkije ; Arslantepe, een Unesco Erfgoed waar de oudste archeologische opgravingen zijn gevonden ter wereld . Aansluitend werd op 1 februari jl. een keramiek workshop gegeven op het Kunsten Centrum Waalwijk door kunstdocent Ozlem Avşar met als inspiratie de opgravingen uit deze regio waar ook de berg Nemrut ligt, een archeologische ‘hotspot’ langs de zijderoute.
Keramiek Workshop
In het keramiek lokaal werden ‘archeologische’ klei objecten gemaakt door de leerlingen zoals potjes/kommetjes die werden gedecoreerd met Arslantepe symbolen en munten.
De leerlingen uit Zanddonk leerden over de betekenis en oorsprong van deze bijzondere Arslantepe symbolen en kregen al werkend meer kennis over 1 van de oudste beschavingen die er is.
Internationale Samenwerking
Kunstdocent Özlem Avşar begeleidde samen met Fikret en kunstenares Petra Downs uit Waalwijk, de enthousiaste leerlingen van groep 7 en 8. Wethouder van Cultuur Timon Klerkx , kwam natuurlijk ook even kijken op het Kunstencentrum Waalwijk en kreeg uitleg van de leerlingen wat ze gemaakt hadden.
Directeur van het Kunsten Centrum Waalwijk ,Francesco van Mierlo , sprak zich na afloop uit over de waarde van dit soort mooie ontmoetingen en uitbreiding van een internationale samenwerking in de kunst. Petra Downs heeft dit bijzondere project bedacht en vorm gegeven i.s.m en financiële bijdrage door het KCW en Het Huis van Waalwijk.
‘Op deze manier komen onze leerlingen zo mooi en internationaal in contact met archeologie en poëzie en we zijn heel blij dat onze school uitgekozen is om hieraan mee te mogen doen, geweldig vind ik dit ‘’
aldus Linda van Beek, directeur van OBS van der Heijden.
Het project ‘De Zijderoute naar Waalwijk’ loopt tot medio oktober 2024 en tijdens het Halve Zolen Festival editie 2024 zullen er resultaten te zien zijn gemaakt door deze Waalwijkse basisschool leerlingen van OBS Van der Heijden. De ‘archeologische vondsten’ worden binnen in het Huis van Waalwijk geëxposeerd (loop gerust eens binnen dan).
Poëzie Workshop van Rumi
Op 15 maart startte het 2e onderdeel van dit interculturele project: Poëzie waarbij de leerlingen van OBS van der Heijden samen met de Waalwijkse dichteres Esther Verschure een gedicht leren schrijven. Het gedicht ‘Het Gastenhuis’ van Mevlana Rumi is het startpunt waarbij de leerlingen worden uitgedaagd om over emoties te gaan schrijven. Alle handgeschreven gedichten worden op ene ludike wijze geëxposeerd in het weekend van 29 en 30 juni tijdens het Halve Zolen Festival in en achter het Huis van Waalwijk.
Er worden gedichten op zondag 30 juni voorgedragen in het Huis van Waalwijk tussen 14:00 en 16:00 welke de groep 7 en 8 leerlingen zelf hebben geschreven. Deze gedichten zijn ook hier achter het Huis van Waalwijk op een bijzondere hangplek te lezen . Rumi schreef immers vaak zijn gedichten ook zittend onder een boom. De leerlingen hebben het onderstaande gedicht als inspiratiebron gebruikt voor hun eigen gedicht.
BEL AAN DE KAT
Tijdens het project “Bel aan de Kat” hebben studenten van de Fontys ACE in Tilburg de impact van (social) media op jongeren tussen 15-19 jaar
onderzocht onder begeleiding van Petra Downs, eigenaar ManawahArt.
Het eerste gedeelte van dit onderzoeksproject project was tussen januari
2023 en juli 2023.
Een tweetal Brabantse VO scholen in Helmond (Knippenberg College en het
Jan van Brabant College) verzamelden tevens data uit hun eigen social
media archief van gebeurtenissen tussen 2019-2022 onder begeleiding van
ManawahART en hun eigen docenten.
Internationale en Nederlandse Fontys studenten hebben vervolgens met
ManawahART een onderzoek gedaan in hun eigen peergroup. Dit aan de
hand van dezelfde hoofdvraag “Wat is de impact van de (sociale) media op jongeren tussen 17-19 jaar en heeft dit tot meer polarisatie geleid?
30 studenten bezochten in februari 2023 het werkatelier van ManawahART en gaven in mei 2023 een presentatie aan ManawahART op hun school in Tilburg. Er werden ideeën gepresenteerd door de Nederlandse en
internationale studenten van de Fontys, Academy of Creative Economy(ACE) Onderwerpen waren; Wat, wie of welke gebeurtenissen hebben deze jongeren beïnvloed, zijn ze veranderd hierdoor, anders gaan denken misschien? Waar schuilt nog de autonomie van de jongere en de vaardigheid om eigen regie te houden en wanneer en hoe versterkt groepsdynamiek hun gedachten en handelen? Ontstaat hierdoor een tweedeling of juist verbinding en wat kunnen de jongeren doen om verbinding met zichzelf te houden en vooral ook; in communicatie met de ander. Hoe kan dit worden uitgebeeld in een fysieke exposite voor publiek?
Op dit moment wordt er gewerkt aan de expositie van Bel aan de Kat.
Deze vind plaats in het najaar van 2023 of vroege voorjaar 2024.
VERHALEN VERBEELDEN; De Verhaalschoen
Afgelopen week ben ik gestart als community artist bij het Kunstencentrum Waalwijk voor een nieuw initiatief als vervolg op het project “Verhalen Verbeelden”
Het nieuwe project is bedoeld voor ouderen uit de gemeente Waalwijk van 60+ en ouder die nog zelfstandig thuis wonen en start direct na de Pasen op maandag 1 mei 2023.
Het project behelst een 5-tal bijeenkomsten in april en mei 2023. Een aantal Waalwijkse kunstenaars gaan met mij samen en met diverse wijk -en activiteitencentra in de gemeente Waalwijk creatief aan de slag met o.a een “Verhaalschoen” tekenen/schilderen. Ter inspiratie
bezoeken we met de deelnemers het Schoenenkwartier waar veel te izne is over de schoenenindustrie en en een prachtige collectie schoenen door de jaren heen verzameld en tentoongesteld.
De afsluiting van het project vind plaats op 6 juli in het Kunstencentrum Waalwijk. Want Waalwijk is immers de stad met een rijke historie van leer en schoenen met een prachtig nieuw museum Schoenenkwartier wat we dan natuurlijk ook gaan bezoeken met de deelnemers ter inspiratie.
Welzijnsorganisatie ContourdeTwern is o.a 1 van de samenwerkingspartners en ook De Kazerne Waalwijk is enthousiast om mogelijk mee te willen doen. Zorgcentrum MIjzo en zorggroep Elde Maasduinen hebben zich ook aangesloten voor deelname. Buurthuis ’t
Schooltje in Waspik doet ook mee.
Het community project is bedoeld om ouderen d.m.v actieve kunst- beleving met elkaar te verbinden.
Als klapstuk wordt tijdens het Halve Zolen Festival op 25 juni a.s. een levensgrote mural onthuld met het eindresultaat; een gezamenlijk kunstwerk met verhaalschoenen. Na het festival hangt dit kunstwerk nog een paar weken in het centrum van de stad.
Community art kenmerkt zich door dat de kunstenaar in de wijken zelf samen met de bewoners aan actieve kunstbeleving doen. Vaak is er een maatschappelijk thema aan gekoppeld wat op dat moment actueel speelt in de samenleving.
Expositie "Arslantepe Buluşmaları" (Malatya September, 2022)
In 2022 heeft Petra op uitnodiging van de burgemeester van Malatya deelgenomen
aan het kunstfestival “Arslantepe Buluşmaları”
Als enige buitenlandse kunstenaar exposeerde Petra 2 werken; een zeefdruk ‘Gina’
en een mixed media zeefdruk linoprint ‘Lava’
Petra verbleef 10 dagen als artist in residence in Malatya en heeft met de nationale
kunstenaars , kunst docenten en directeuren van diverse gerenommeerde
kunstacademies uit Turkije een artistiek programma gevolgd samen met de
wethouder van Cultuur Fikret Vurucu. Ook volgde Petra diverse print workshops.
Lichtboxen
Er is hard gewerkt aan het ontwerpen en maken van 45 lichtboxen op het Jan van Brabant College in Helmond. Een flink aantal brugklassen bij het Jan van Brabant College/ locatie Molenstraat zijn vorige maand gestart hiermee tijdens hun lessen Technology & Design(TED)
Er is gesoldeerd en conceptueel van alles bedacht om de lichtboxen een duurzame boodschap mee te geven; geen afval meer en vooral niet op straat! Ook willen de scholieren met de lichtboxen aandacht vragen voor het zwerf afval probleem en laten ze zien wat je van afval kunt maken.
In 2021 deed deze creatieve middelbare school ook al mee aan een ander project van ManawahArt. Community art kunstenaar Petra Downs trok toen met haar ‘Chain of Hope ‘expo de aandacht van het winkelend publiek rond de kerstdagen door 45 etalages te vullen lichtboxen.
Dit keer wordt er met de lichtboxen een lichtmuur gebouwd. Onder begeleiding van twee enthousiaste TED leerkrachten van de school en Petra en haar collega’s Jorg Duitsman en Maurits Brock uit Eindhoven.
Hoe zijn ze gemaakt ?
De lichtboxen zijn gevuld met kunst; op een klein draaiplateau hebben de leerlingen uit afval een kunstobject ontworpen. Aan de voorkant van elke lichtbox ontstaat een bijzonder lichtspel hierdoor dankzij de gesoldeerde LED lichtjes.
In de lichtmuur is ook een kunstwerk te zien van Petra, ze heeft dit speciaal voor de school gemaakt. De titel van het kunstwerk is ‘Stand out”
‘Stand out ‘betekent dat je op mag vallen en jezelf mag laten zien met jouw talenten. Want het is belangrijk dat je in je kracht durft te staan. Daar wordt de wereld een stukje mooier van wanneer je dit durft, vind Petra.
De lichtboxen zijn trouwens circulair ontworpen, dit betekent dat ze elke keer opnieuw uit elkaar gehaald kunnen worden en er in het ontwerp al rekening wordt gehouden met hergebruik of recycling. Zo bestaat elke lichtbox uit magneet strips voor het scherm en zijn alle onderdelen opnieuw te gebruiken met soms wat kleine aanpassingen.
Je kunt de lichtmuur en het lichtkunstwerk zien vanaf 9 november en beiden zijn goed zichtbaar vanaf de Molenstraat voor de ingang van het Jan van Brabant College.
Petra, Jorg en Maurits , die de techniek verzorgen, werken al jaren samen op het gebied van kunst en techniek. Recentelijk heeft er een lichtbox installatie gestaan tijdens de Dutch Design Week van hen.
In Helmond wordt nu de DDW lichtkunst nog even in een ‘lichtere’ versie herhaald, dit keer met Helmondse scholieren. En kun je er geen genoeg van krijgen? Ook tijdens GLOW Eindhoven (12-19 nov) kun je hun lichtboxen weer tegenkomen in de Stadsbrouwerij aan de Bleekweg 1.