Community Art Projects
Vanaf 2000 -2011 is Petra actief geweest binnen een kunststichting in het Noorden van
Nederland .
Samen met theaterproducent Meindert Dost en beeldend kunstenaar Melanie Banis vormde dit
trio KunsTint en is met name Petra verantwoordelijk voor de dansproducties binnnen KunsTint.
In 2012, kort na haar verhuizing naar Brabant, richt Petra samen met twee andere cultureel
ondernemers een nieuwe kunststichting op; Stichting Beeld.
Via Stichting Beeld ,bedenkt Petra tientallen community art projecten.
Vanaf 2020 start Petra als cultureel ondernemer met ManawahArt , waar ze als community
artist werkt met een diversiteit aan doelgroepen en samen met andere kunstenaars en
designers.
Bel Aan De Kat: lezing over vertrouwen in een gedigitaliseerde samenleving
Kun je echt vertrouwen op elke mening die je online ziet?” Is AI volledig betrouwbaar? Hoe reageert ons brein op sociale media? Hoe beïnvloeden ontwikkelingen in beeldgeneratie technologieën ons creatieve proces? Dergelijke vragen en nog veel meer zullen worden verkend tijdens onze interactieve lezing: ‘Bel aan de Kat – Vertrouwen en Menselijkheid in een Gedigitaliseerde Samenleving’. Doe met ons mee op zondag 10 november voor een multidisciplinaire discussie met gastsprekers uit diverse achtergronden. Inloop begint om 13:30 en we starten om 13:50!
Gastsprekers:
Petra Downs: Kunstenaar en projectleider van ‘Bel aan de Kant’.
Dr. Marc Jacobs: Datawetenschapper, statistisch consultant, mede-auteur van ‘De onttovering van AI’ en eigenaar van MSJ Advies.
Teun Brocks: Multidisciplinaire beeldend kunstenaar.
Lara Vermunt: Bachelorstudent aan Tilburg University, major Liberal Arts and Sciences: Law in an International Context Track.
Maaike van Walderveen: Bachelorstudent aan Tilburg University, major Liberal Arts and Sciences: Arts and Humanities Track.
Max de Ruiter: Bachelorstudent aan Tilburg University, major Liberal Arts and Sciences: Cognitive Neuroscience Track.”
Wat hebben we gedaan tussen September 2022 en December 2023 :
Onderzoeksfase vanaf September- 2022-Juni 2023
Tijdens het project ‘Bel aan de kat’ hebben studenten van de Fontys ACE in Tilburg de impact van (social) media op jongeren tussen 15-19 jaar onderzocht onder begeleiding van Petra Downs, eigenaar ManawahArt.
Een tweetal Brabantse VO scholen in Helmond ; Knippenberg College en het Jan van Brabant College (foto) verzamelden ook data uit hun eigen social media archief van gebeurtenissen tussen 2019-2022. Dit deden de VO scholieren a.d.h.v onderzoeksvragen die zijn gemaakt door ManawahArt.
Internationale en Nederlandse Fontys studenten hebben vervolgens samen met ManawahART een onderzoek gedaan in hun eigen peergroup aan de hand van dezelfde hoofdvraag “Wat is de impact van de (sociale) media op jongeren tussen 17-19 jaar en heeft dit tot meer polarisatie geleid?
Wat, wie of welke gebeurtenissen hebben deze jongeren beïnvloedt, zijn ze veranderd hierdoor, anders gaan denken misschien? Waar schuilt nog de autonomie van de jongeren en de vaardigheid om eigen regie te houden en wanneer versterkt groepsdynamiek hun gedachten en handelen? Ontstaat hierdoor een tweedeling of juist verbinding en wat kunnen de jongeren doen om verbinding met de ander te houden en vooral ook; met zichzelf.
De Fontys studenten uit Tilburg hebben in hun onderzoek een VR activiteit gemaakt; een vlog over algoritmes en hoe dit werkt. Dit in de vorm van een spel. Hiermee wilden ze onderzoeken hoe het narratief werkt en of berichtgeving neutraal of gestuurd is.
September-november 2023
September-november 2023
In de week van de digitale geletterdheid (november 2022) heeft ManawahArt een lezing gegeven over Digitaal Bewustzijn op het VO bij het Jan van Brabant College en het Knippenberg College in Helmond met vragen over ‘Hoe bewust ben jij online? ‘ We hebben op deze momenten een workshop gegeven met opdrachten over gedragsbeïnvloeding en algoritmes. Scholieren hebben onder begeleiding van Petra Downs data opgezocht als antwoord op de deelvragen en hebben AI gegenereerde beelden gemaakt van deze data.
Vervolgens hebben we tussen Oktober t/m December 2023 een eindproduct gemaakt in de vorm van een linkje waarbij je ervaart hoe een algoritme werkt en je ‘stuurt’ in een bepaalde richting waar je niet meer uit komt (fuik ervaring).
Vervolgens hebben we tussen Oktober t/m December 2023 een eindproduct gemaakt in de vorm van een linkje waarbij je ervaart hoe een algoritme werkt en je ‘stuurt’ in een bepaalde richting waar je niet meer uit komt (fuik ervaring)
Ook hebben we onderzoek gedaan naar de gemiddelde schermtijd bij de doelgroep (foto) en digitale visuals gemaakt die voortvloeiden uit de onderzoeksresultaten. Met dank aan Teun Brocks eigenaar van Frince.
De Zijderoute naar Waalwijk (2024)
Wat beteken de tasjes aan deze bomen?
Een vraag die wordt beantwoord door onderstaande toelichting te lezen en de expositie in het Huis van Waalwijk te bezoeken tijdens het Halve Zolen festival 2024.
Poëzie van Rumi is 1 van de vier onderdelen van het kunstproject
‘De Zijderoute naar Waalwijk” van ManawahArt en bedacht door de Waalwijkse kunstenares Petra Downs.
Hoe zijn deze gedichten tot stand gekomen?
Afgelopen 15 maart startte het 3e onderdeel van dit interculturele project: Poëzie van Rumi waarbij de leerlingen van OBS van der Heijden samen met de Waalwijkse dichteres Esther Verschure in een paar maanden tijdens taalles een gedicht leren schrijven. Het gedicht ‘Het Gastenhuis’ van Mevlana Rumi is het startpunt waarbij de leerlingen worden uitgedaagd om over emoties te gaan schrijven. De 18 uitgetypte gedichten worden op een ludieke wijze geëxposeerd in het weekend van 29 en 30 juni tijdens het Halve Zolen Festival in en achter het Huis van Waalwijk. Dankzij financiering door het Huis van Waalwijk is dan ook dit onderdeel van ‘de Zijderoute naar Waalwijk’ mogelijk gemaakt.
Op zondag 30 juni worden een aantal gedichten voorgedragen in het Huis van Waalwijk tussen 13:00 en 14:00 door groep 7 en 8 leerlingen van OBS Van der Heijden. Eeen flink aantal gedichten van Rumi zelf, kun je lezen hier achter het Huis van Waalwijk op een bijzondere hangplek tussen de bomen bij de Hooisteeg . Rumi schreef immers vaak zijn gedichten zittend onder een boom. De leerlingen hebben het onderstaande gedicht als inspiratiebron gebruikt voor hun eigen gedicht.
Wat hield het project ‘De Zijderoute naar Waalwijk’ precies in:
Leerlingen van groep 7 en 8 uit Zanddonk kregen dit jaar op 31 januari 2024 hoog bezoek van de wethouder van Cultuur , Sport en Welzijn uit Malatya, Oost Turkije.
Want, op die woensdagochtend startte het Community Art project genaamd “De Zijderoute naar Waalwijk’ op basisschool Van der Heijden voor de groepen 7 en 8.
In de ochtend werd de wethouder uit Malatya , Fikret Vurucu, ontvangen op school door Linda van Beek , schooldirecteur en kwam onze eigen wethouder van Onderwijs Dilek Odabasi ook langs in het klaslokaal.
Een Lezing over Unesco Erfgoed Arslantepe
Vervolgens kregen de leerlingen een lezing en een film te zien over deze bijzondere regio in Oost Turkije ; Arslantepe, een Unesco Erfgoed waar de oudste archeologische opgravingen zijn gevonden ter wereld . Aansluitend werd op 1 februari jl. een keramiek workshop gegeven op het Kunsten Centrum Waalwijk door kunstdocent Ozlem Avşar met als inspiratie de opgravingen uit deze regio waar ook de berg Nemrut ligt, een archeologische ‘hotspot’ langs de zijderoute. Je kunt de kermaiek bekijken in het Huis van Waalwijk naast de gedichten boom op de gang van de bel etage.
Keramiek Workshop
In het keramiek lokaal werden ‘archeologische’ klei objecten gemaakt door de leerlingen zoals potjes/kommetjes die werden gedecoreerd met Arslantepe symbolen en munten.
De leerlingen uit Zanddonk leerden over de betekenis en oorsprong van deze bijzondere Arslantepe symbolen en kregen meer kennis over 1 van de oudste beschavingen die er is. In het Huis van Waalwijk zie je de keramiek werken van de leerlingen ter expo op de bel etage op de gang waar ook de boom van Rumi staat met hierin gedichten geschreven door dezelfde leerlingen van OBS Van der Heijden.
Internationale samenwerking
Kunstdocente Özlem Avşar begeleidde samen met Fikret Vurucu en Waalwijkse kunstenares Petra Downs van ManawahART, de enthousiaste leerlingen van groep 7 en 8. Wethouder van Cultuur Timon Klerkx , kwam natuurlijk ook even kijken op het Kunstencentrum Waalwijk en kreeg uitleg van de leerlingen wat ze gemaakt hadden. Wethouder van Onderwijs Dilek Odebasi bezocht de basisschool in Zanddonk en maakte kennis met de Turkse gasten.
“Petra Downs heeft dit bijzondere internationale project bedacht en vorm gegeven en zij creëert hierdoor een bijzondere waarde met mooie ontmoetingen. Het is een prachtige kans tot uitbreiding van een internationale samenwerking in de kunst’ aldus Francesco van Mierlo, directeur van het Kunsten Centrum Waalwijk . ‘Als Kunstencentrum dragen graag we graag bij om dit soort projecten te kunnen verwezenlijken’ vult de directeur van het Kunstencentrum nog aan.
‘Op deze manier komen onze leerlingen zo mooi en internationaal in contact met archeologie , keramiek en poëzie en we zijn heel blij dat onze school uitgekozen is om hieraan mee te mogen doen, geweldig vind ik dit ‘’ aldus Linda van Beek, directeur van OBS van der Heijden.
Het project ‘De Zijderoute naar Waalwijk’ sluit af met het vierde onderdeel Muziek en Dans in Theater De Leest op 8 december met het event Waalwijk ontmoet Anadolu.
Tijdens het Halve Zolen Festival; Editie 2024 zullen resultaten te zien op de gang van de bel etage in het Huis van Waalwijk. Gemaakt door de Waalwijkse basisschool leerlingen van OBS Van der Heijden. De ‘archeologische vondsten’ worden binnen in het Huis van Waalwijk geëxposeerd (loop gerust eens binnen tijdens het festival) de Poëzie kun je binnen en naaste het Huis van Waalwijk voor de ateliers op de Hooisteeg bewonderen.
Verhalen Verbeelden; De Verhaalschoen
Hoe bijzonder dat het tekenen van je eigen schoen een diepere betekenis krijg en het delen van het persoonlijk verhaal hieraan gekoppeld werd. Het mooie van de in eerste instantie luchtige gesprekken, die uiteindelijk een bepaalde intensiteit kregen, kwam vooral door de openheid van alle deelnemers en de positieve sfeer die werd gecreëerd tijdens alle bijeenkomsten. Dit alles gebeurde tijdens het community art* project Verhalen Verbeelden ; De Verhaalschoen tussen April en Juli 2023 in de gemeente Waalwijk. Een bijzonder kunstproject voor ouderen uitgevoerd door ManawahART in opdracht van het Kunsten Centrum Waalwijk. Ter inspiratie bezochten de deelnemers van dit project eerst het Schoenenkwartier waar veel te zien is over de schoenenindustrie en waar een prachtige collectie schoenen door de jaren heen verzameld en tentoongesteld is. Daarna gingen de deelnemers die tussen 63 -94 jaar oud zijn , actief aan de slag met het tekenen en schilderen van hun eigen Verhaalschoen op verschillende locaties in de gemeente Waalwijk. Contourdetwern, locatie Bloemenoord, Buurthuis ’t Schooltje in Waspik,
Mijzo, locatie Eikendonk, Zorggroep Elde Maaduinen, locatie Antoniushof en De Kazerne Waalwijk stelden hun ruimtes beschikbaar. Ontroerende verhalen, grappige anekdotes, verdieping en rouwverwerking, alles
kwam aan bod tijdens de bijeenkomsten, begeleid door 2 docenten van het Kunsten Centrum Waalwijk samen met community artist Petra Downs.
Het eindresultaat, een levensgrote wandschildering op bouwdoeken met hierop alle verhaalschoenen, werd getoond tijdens het Halve Zolen festival in Waalwijk.
*Community art kenmerkt zich door dat de kunstenaar in de wijken zelf samen met de bewoners aan actieve kunstbeleving doet. Vaak is er een maatschappelijk thema aan gekoppeld wat op dat moment actueel speelt in de samenleving.
Stadspraat in het Geukerspark
De nieuwe wethouder van cultuur , Marita van Lierop, opende afgelopen donderdag 14 juli, de expositie “Stadspraat in het Geukerspark”. Alle scholieren konden hun zelf gemaakte afbeeldingen bewonderen die op verre afstand al te zien zijn in het Burgemeester Geukerspark. De wethouder sprak haar waardering uit voor het enthousiasme waarmee dit creatieve project tot stand is gekomen en vooral ook de bijzondere verbindingen die zijn gelegd tussen ambtenaren, scholieren en kunstenaars .
Wat hield het project eigenlijk in; ‘Stadspraat’ is een kunstproject van het Helmondse ManawahArt, waarbij 125 scholieren van het Jan van Brabant College, het Vakcollege en het Dr. Knippenberg College sinds 1 mei samen hebben gewerkt met 4 kunstenaars, de centrummanager en 5 ambtenaren uit Helmond.
Het resultaat is een 27 meter brede muurschildering op bouwdoeken gedrukt en ook een drijvend kunstwerk in het Kanaal ter hoogte van het Geukerspark. De inspiratie kwam uit het ambtelijke Helmondse centrumplan.
“ ik heb 12 woorden uit dit centrumplan gekozen , waarvan ik inschatte dat jongeren hiermee in gesprek konden gaan met de Helmondse beleidsmedewerkers. Het is goed om jongeren veel meer te betrekken bij ideeën die op de tekentafel worden bedacht. De betrokken ambtenaren hebben goed geluisterd naar de scholieren. Een bijzondere verbinding en voor beide partijen uit je comfortzone stappen kan dus heel leuk zijn “aldus Petra Downs, eigenaar van ManawahArt en de bedenker van dit verbindende kunstproject.
Woorden zoals ‘infrastructurele barrière’, een ‘compacte kern’, ‘hittestress’ of de ‘mengzone’ spraken ook tot de verbeelding bij de kunstenaars ; na afloop van alle gesprekken tussen de ambtenaren en de scholieren in het Geukerspark zelf , zette illustrator Melanie Banis deze bijzondere ontmoetingen om in zwart witte tekeningen; dit resulteerde in een creatieve uiting van de jongeren beeldtaal.
Vervolgens werden de afgelopen 2 maanden wel 54 onderdelen door alle scholieren ingekleurd onder begeleiding van de kunstrenaars van ManawahArt. Een hele klus en er werd hard gewerkt door iedereen.
Je kunt het resultaat van ‘Stadspraat’ deze zomer bewonderen in het Geukerspark . Firma Van Boxmeer uit Helmond zorgde voor een ponton in het kanaal waar ook nog eens de 3D kunstwerken van het Knippenberg College drijven de komende weken.
Het enorme kunstwerk aan de bouwhekken van BAM Wonen blijft wat langer hangen; tot 28 augustus. Erna gaan de kunstdoeken om toerbeurt nog langs de scholen die hebben meegedaan.
Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Helmond en de fantastische inzet van de leerlingen van het Dr. Knippenberg College, het Helmondse Vakcollege en het Jan van Brabant College, Molenstraat en het enthousiasme van hun docenten Vormgeving en CKV.
En natuurlijk de ambtenaren die letterlijk in het park hun centrumbeleid hebben toegelicht.
Gallerij
Expo Chain of Hope , Helmond, 8 -28 December 2021
Samen met Groen4Life en ManawahArt organiseren leerlingen van het Jan van Brabant College de
expositie en lichtjes route “Chain of Hope “
Deze expositie vind plaats in het centrum van Helmond tussen 8 december en 28 december 2021.
De expositie “Chain of Hope” oftewel “ketting van hoop” vraagt aandacht voor het afval probleem
op de wereld en voor een schonere toekomst voor jongeren.
Tijdens de donkere dagen voor Kerst steunen 47 winkeliers uit de binnenstad dit lichtproject door
het plaatsen van een met afval ontworpen lichtbox in hun etalages.
Op 8 december om 14:00 opende Ger Jan Onrust, adjunct directeur van het Jan van Brabant College
de “Expositie Chain of Hope” voor het pand van “Kroon en Kurk” naast de Lambertuskerk in
Helmond. Andere aanwezigen waren de centrum manager Helmond Linda Haverkamp en algemeen
directeur van het Jan van Brabant college Geert-Jan Nelissen en natuurlijk een aantal leerlingen van
de school en andere belangstellenden.
Het aanwezige publiek kon meedoen aan een quiz over afval scheiden en hiermee hun kennis
toetsen. Degene met de meeste punten ontving een cadeaubon uit handen van de adjunct
directeur.
T/m 28 december 2021 zijn de 62 lichtboxen te zien in 47 etalages in de binnenstad als een
lichtjesroute. De afvalcoaches van BLINK werden ti9jdnes deze expositie geïnterviewd door Petra
Downs en haar filmcrew van ManawahArt, die deze expositie ook heeft bedacht.
Wat vinden de winkeliers van dit project en hoe dragen zij zelf aan een schonere toekomst met
minder afval? Er wordt al goed nagedacht door winkeliers over het afvalprobleem , dit was erg
positief.
Dor de scholieren zelf ontworpen posters hangen tijdens de expositie in de etalages van de
deelnemende winkeliers met vragen over afval en het voorkomen hiervan. Een medewerker van
ManawahArt filmde winkeliers over wat zij zelf al aan afval scheiden doen in hun winkel.
ROUTE : Vanaf het startpunt Kerkstraat 34 bij Belloni kunt u de lichtjesroute zelf gaan lopen met uw
gezin, familie en/of vrienden. Het overzicht van de lichtjesroute is te vinden op de website van
Groen4Life, bij de VVV UIT agenda en bij programma Helmond Winterstad.
Bij het eindpunt van de lichtjesroute op Steenweg 19 kun je na de wandeling jezelf weer opwarmen
en probeer dan eens het speciale “Chain of Hope” menu , wat op de kaart staat tijdens de hele
expositie periode. https://beerandbeefs.nl/reservations/
Ask Your Brand, September-November 2016
De pop-up store van ASK YOUR BRAND is het eindproduct voor een lessencyclus over
‘ Fast Fashion’
Dit project maakt studenten en publiek bewuster over hoe kleding wordt gemaakt en geeft inzicht in de vaak niet duurzame productie onder erbarmelijke werkomstandigheden binnen de kledingindustrie. Petra ontwikkelt lesmateriaal voor het ROC ter Aa, voor de MBO opleiding Detailhandel . D.m.v. presentaties tijdens de lessen burgerschap bereiden de studenten zich voor op het inrichten van een pop- up store in een leegstaand winkelpand in de Helmondse binnenstad.
Er wordt film materiaal en foto’s verzameld over de Fast Fashion, over de vervuiling die hiermee gepaard gaat en de negatieve impact op de natuur van de kledingindustrie. Ook vinden er brainstormsessies plaats in de pop-up store betreft duurzamere oplossingen. In de pop up store hangen duurzame kledingmerken, tijdelijk beschikbaar gesteld door modemerk Didi, H&M en Brandmission uit Haarlem. Een indrukwekkende fotomuur en expositie over o.a de instorting van een kledingfabriek in Bangladesh (Rana Plaza) maakte veel indruk op de bezoekers van deze pop up store. Video’s over de extreme werkomstandigheden en kinderarbeid in de zogeheten lage loon landen worden getoond. Na afloop wordt er een publieksprijs uitgereikt voor de beste selfie in de pop store
‘ Het waren leerzame weken in de pop store , waarin we veel mensen bewust hebben gemaakt van de misstanden in de kledingindustrie.’
‘Daarnaast werden er gelukkig veel alternatieven getoond. Steeds meer merken doen het (al) wel goed!’ aldus de MBO studenten.
Plastic tasje? Ik ben toch nie gek! , Februari-Juli 2016
In aanloop naar het verbod op het gratis gebruik van plastic tasjes heeft Petra een community art project gedaan in Helmond i.s.m. de dagopvang van de GGZ Molenstraat , Groen4Life, de LEV groep ,de ouderenzorg /Keyserinnendael en het cultureel werk in de Helmondse wijk Leonardusbuurt. De 250 deelnemers ontwerpen en maken elk een stoffen tasje. Deze tasjes zijn gemaakt van stof dankzij schenking van restmateriaal door Helmondse textielbedrijven . Onder begeleiding van Petra en haar team plus de vrijwilligers en professionals wordt aandacht gevraagd voor meer gebruik van eigen boodschappentas i.p.v het telkens weer kopen van plastic tasjes tijdens het winkelen en/of boodschappen doen. Hiermee is het doel om bewust minder gebruik van plastic en vermindering van de plastic afvalberg te stimuleren .
Na afloop van de productie van al de stoffen tasjes werden deze gratis uitgedeeld op de Helmondse zaterdags markt.
De Lappenkat, Juli 2015
Helmond is de stad van de kattenmeppers in carnavalstijd. In het project de Lappenkat werd er met de bewoners van de Keyserinnedael een levensgrote kat gemaakt. Een kippengaas ‘model’ van 2:00 cm breed, 1:75 cm hoog en 1:00 diep gemaakt i.s.m collega kunstenaar Hilma Bovenkerk. De openingen in het kippengaas worden opgevuld met lapjes stof . Dit wordt gedaan door ouderen met dementie. Helmond is een textiel stad en de koninklijke Raymakers heeft voldoende restmateriaal en stof om te kunnen gebruiken voor dit project. Ouderen hebben vaak een minder goede fijne motoriek en ook hier wordt rekening mee gehouden. Zo kan elke deelnemer meedoen op niveau; lapjes knippen en/of het kippengaas katmodel opvullen met de lapjes stof.
De levensgrote lapjeskat staat vervolgens 6 weken in de galerie van Groen4Life op het Stationsplein, een zichtplek voor reizigers. Vervolgens is de lapjeskat 12 weken te zien in de centrale hal van het stadskantoor. Een heuse mascotte voor de stad Helmond.
Habibi Women of the World, Juni 2013
I.s.m de LEV groep wordt Petra jaarlijks gevraagd om de afsluiting van het vrouwen empowerment project te verzorgen. Dit is project van LEV medewerker Gonneke Sanders , die migranten vrouwen begeleid tijdens hun inburgering in Nederland. Begin 2013 organiseerde Petra creatieve workshops met vrouwen uit 13 verschillende landen. Kenmerken in de patronen en kleur keuzes van hun land worden via de penseel neergezet door de deelnemers op papier. Voor de meesten is dit hun debuut; nooit eerder waren de dames actief met schilderen. Er ontstaat gesprekstof, gelach en vrolijkheid onderling, de kunst zorgt voor de verbindende factor. Via een drukkerij wordt met Hasselblad kwaliteit een compilatie gefotografeerd en afgedrukt van al de schilderwerken op 100 % zijde. Samen Met de Helmondse kunstenares Jacqueline Bozon werkt Petra samen tot het eindresultaat; een zijden sjaal in oplage van 200 stuks.
Het project wordt de openingsact van het kunstfestival Artimond; een wervelende modeshow met Afrikaanse modellen, dans en het décor wordt verzorgd door collega kunstenaar Angelique Mathijssen. De sjaal wordt door vrouwelijke inwoners uit Helmond getoond die zich konden opgegeven als amateur model. De jongste deelnemer is de 8 jarige Lily. Zij loopt met allure van een heus model de 11 meter lange catwalk af tot ver in het publiek. Alle zijden sjaals worden tijdens het festival verkocht en ook later in het filiaal bij Van Oorschot Mode, bekend met het hogere kleding segment in Helmond. De burgermeester van Helmond ontvangt een sjaal ,zo ook de vrouw van de wethouder van cultuur (zie foto)
Heel Helmond Dicht ,September 2012
Een expositie met poëzie en beeldende kunst. Een oproep in de lokale krant aan de inwoners van Helmond om gedichten te sturen resulteert in meer dan 100 gedichten ter selectie door de jury. Deze bestaat uit Ruud van Hakvoort (directeur centrale bibliotheek in Helmond) en Hans Van Gennep, (eigenaar boekhandel de Ganzenveer) en het bestuur van stichting Beeld.
Van jong tot oud schrijven de inwoners van Helmond gevarieerde poëzie en ook de lokale literatuurclub doet mee. De 10 mooiste gedichten worden geselecteerd en er wordt opnieuw een oproep gedaan via de lokale media aan creatieve Helmonders. Dit keer voor het maken van een kunstwerk wat past bij de 10 geselecteerde gedichten. Uiteindelijk ontstaat er een expositie van 10 winnende kunstwerken; deze bestaan uit beelden, olieverfschilderijen, zeefdrukken en zijn allemaal gekoppeld aan de 10 geselecteerde gedichten.
Er wordt een boekje uitgebracht van deze 10 gedichten en 10 kunstwerken en uitgedeeld door de wethouder van cultuur Jan van den Heuvel aan de 10 winnaars. Het aanwezige publiek kan tijdens de expositie ook een boekje kopen tegen een kleine bijdrage en gratis consumptie. Dit alles in een sfeervol voormalig kaarsen fabriekje van de Koninklijke Raymakers in Helmond. De exposite duurt 4 weken.
Plastic Oceans, Mei-Augustus 2012
Dit internationale project zet als eerste in NL de focus op de plastic vervuiling in de oceanen. Het project draait eerst succesvol in Duitsland en erna tijdens het kunstfestival Artimond in Nederland, Helmond. Samen met de New Yorkse fotograaf Fred George (bekend van de wereldberoemde Pullitzer prijs foto ‘ Ash Wednesday ‘, bouwt Petra en haar team een installatie met hierop gedrukt de wereldkaart met de 7 oceanen. Op elke oceaan wordt een grote transparante zuil geplaatst gevuld met water. De 7 zuilen worden in en paar weken tijd gevuld door Helmondse basisschool kinderen. Ze verzamelen plastic dopjes van drinkverpakkingen. Door het zelf mogen vullen van de grote lichtgevende waterzuilen met plastic dopjes wordt inzichtelijk gemaakt hoe onze oceanen vervuild worden door plastic afval. Een rood dialoog bankje op dit ‘waterzuil podium ‘ leveren gesprekken op tussen de kunstenaars en het publiek van Artimond ; het onderwerp is de plastic vervuiling in de oceanen.
De onderbouw van de Helmondse Wilhelminaschool maken als paralelproject uit plastic tasjes een 10 x 10 meter groot gevlochten visnet, met hierin zelf ontworpen papieren vissen. Dit grote visnet kunstwerk hangt aan de totale voorgevel van het gemeente museum Helmond en dient als achtergrond en aanvulling op het project Plastic Oceans. Een interactief kunstproject met unieke samenwerkingen.
Het rode dialoog bankje staat tussen 2012 en 2017 in het pand van de Groene Campus (Helicon/ Yuverta) aan de Scheepsboulevard in Helmond. Vervolgens wordt het dialoogbankje in de galerie van ManawhaArt tentoongesteld en is in 2020 geschonken aan Helmond Marketing vanwege het logo en stadskleur van Helmond.